Met mooi weer genieten van een rosé op het terras? Dat kan omdat we in een vrij land leven. We staan er zeker niet altijd bij stil, maar vrijheid is zo kostbaar en zeker niet vanzelfsprekend. Onze vrijheid hebben wij te danken aan de inzet van geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In regio Arnhem, Renkum, Ede en Driel was tussen 17 en 25 september 1944 de Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden. Het was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Doordat de brug in Arnhem over de Rijn niet kon worden ingenomen, lukte het de geallieerden niet de oorlog in 1944 versneld te beëindigen. Het noorden en westen van Nederland kon nog niet bevrijd worden en kreeg te maken met de hongerwinter.

Als inwoonster van de gemeente Renkum woon ik midden in het gebied waar de Slag om Arnhem plaats vond. Ik vind het belangrijk dat zowel de huidige als toekomstige generatie de herinnering aan de inzet van de geallieerde soldaten levendig houdt. We moeten ons blijven realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Tijdens herdenkingen en activiteiten in september staan we op een respectvolle manier stil bij de veteranen, gesneuvelde soldaten en hun familie. Het zien van de hoogbejaarde veteranen die gevochten hebben voor onze vrijheid, bezorgt mij keer op keer weer kippenvel. Wat moeten deze mannen allemaal meegemaakt hebben? Wat zal het met hen doen om elk jaar weer terug te komen in deze zwaar bevochten omgeving? Een omgeving met zo veel herinneringen. Dankzij hun inzet kan ik nu op een terras genieten van een lekker glas rosé!

Sinds juli 2017 werk ik bij Hulp voor Helden. Deze organisatie maakt projecten mogelijk die bijdragen aan het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront. Een prachtige organisatie die aansluit bij mijn persoonlijke visie: we mogen trots zijn op onze militairen, veteranen en het thuisfront! Zij zetten zich, soms met gevaar voor hun eigen leven, in voor vrede en veiligheid!

Hulp voor Helden is op zaterdag 2 september a.s. aanwezig tijdens de Airborne Wandeltocht (Nico Bovenweg) en op 16 september tijdens de Luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Vind jij vrijheid ook zo waardevol en wil je militairen, veteranen en hun thuisfront de zo verdiende aandacht geven? Kom eens langs en maak kennis met Hulp voor Helden! We vertellen je graag wat we doen!

Nelma Spa-Ridderbos, Marketing en Communicatie

 

Aanbevolen blogsTerugblik veteranendag 2018


Nelma
16-07-2018
Lees verder

Samenwerking Friends of Walking en Ice Power


Nelma
2-07-2018
Lees verder

Red Beret Riders laten mede-veteranen niet in de steek!


Nelma
22-05-2018
Lees verder