Met de voeten in de klei!

ds Harold Velten.jpg

In het gastvrije ECHOS-Home in Havelte, ontmoeten we ds. Harold Velten, Protestants Geestelijk verzorger bij Defensie. “Ik solliciteerde in 2020 bij Defensie omdat ik buiten de ‘Christelijke Bubbel’, mijn eigen geloof heel praktisch wilde maken!”, vertelt Harold.

Harold zijn roots liggen in de Baptisten Gemeente en hij is 21 jaar oud als hij theologie gaat studeren. Na zijn studie trouwt hij en met zijn kersverse echtgenote vertrekt hij naar Paramaribo in Suriname. In 4 jaar tijd vormen zij daar als voorgangersechtpaar, een zelfstandige Gemeente die vooral bestaat uit jonge mensen. “We zijn in 2015 met onze 3 kinderen nog eens teruggaan”, herinnert Harold zich. “De kerk was nog springlevend en we werden zeer hartelijk ontvangen!”

Eenmaal terug in Nederland, is het voor Harold een zoektocht waar hij zijn talenten, kennis en kunde het beste in kan zetten. “Ik besloot voor het onderwijs te gaan en werd docent Levensbeschouwingen”, aldus Harold. Dit doet hij vervolgens 5 jaar; van VWO tot VMBO kader. Na deze jaren maakt Harold toch de overstap naar het Gemeentelijke leven en is 10 jaar predikant.

“Het ging toch weer ‘kriebelen’ en ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Dat bracht mij op het spoor van Defensie, waar ik met mijn voeten in de klei, zij aan zij met de militair, mijn geloof heel praktisch kan maken”, verklaart Harold zijn keuze om als geestelijk verzorger bij Defensie te gaan werken. “Na 10 weken spoedtraining specialisten, waarbij ik alle onderdelen heb moeten doorlopen behalve wapenonderhoud en schieten, mocht ik het militair uniform aantrekken. Ook moest ik de conditieproef en allerlei psychologische testen ondergaan, zoals ieder ander die militair wil worden!”.  

Nu is hij Geestelijk Verzorger van een parate eenheid met als belangrijkste functie de 0-lijns zorg. “Ik ga mee sporten, mee op appél, mee op oefeningen en loop overal en nergens naar binnen. Ik probeer aanwezig en zichtbaar te zijn, zeker ook bij ontspanningsmomenten. Vanuit die relaties komen mensen bij me op mijn pad voor morele ondersteuning”, aldus Harold.

Soms verzorgt hij GV-lessen voor de Algemene Militaire Opleiding die iedere militair verplicht is te volgen. In deze lessen worden onderwerpen besproken als groepsdruk  en het werken in een geweldsorganisatie: wanneer is bevel, bevel en wanneer heb je daar zelf een keuze in. Ook heeft hij zogenaamde ‘terugkeergesprekken’ gevoerd met de laatste lichting militairen die naar Afghanistan uitgezonden zijn geweest. In januari 2023 vertrekt ds. Velten met zijn eigen eenheid naar Litouwen. Samen met het bedrijfsmaatschappelijk werk, heeft hij daar de zorg voor 300 mensen. “Ik heb er zin in! Het is goed om aan den lijve te ervaren wat mijn eenheid meemaakt en ervaart”, zegt Harold.

Ds. Velten heeft het goed naar zijn zin en het werk heeft hem gebracht wat hij ervan gedacht had. “Binnen Defensie is er sprake van een zekere ontmenselijking. Het is goed om die menselijkheid te helpen waarborgen en de mens in het pak in het oog te houden”,  aldus Harold. “We zijn de luis in de pels en houden mensen een spiegel voor. Dat doen we goed en we worden gewaardeerd. Het wordt gelukkig ook steeds ‘normaler’ gevonden om met een Geestelijk Verzorger te spreken!” besluit Harold.

« Terug

Sluiten