Daar draait de Walk4Veterans om: geld ophalen voor het opleiden en plaatsen van een Veteranenhulp hond. Maar, hoe gaat dat opleiden van zo'n hulphond nou in zijn werk?
Een hulphond in de dop woont tot hij ongeveer zestien maanden oud is bij een gastgezin. Daar wordt de hond in een huiselijke omgeving opgevoed tot een rustige en sociaal vaardige hond. Ook krijgt de hond in dit gastgezin zijn eerste commando's aangeleerd. Na deze periode komen aankomende veteranenhonden in het opleidings-en trainingscentrum van Hulphond Nederland in Herpen. Hier worden zij door professionele trainers verder opgeleid en wordt er goed gekeken naar het karakter en de belastbaarheid van de hond. Op basis daarvan beslissen de trainers of een hond een hulphond kan worden en welke taken hij krijgt.
Het is essentieel dat er vervolgens een klik is tussen een hond en zijn toekomstige baasje. Tijdens een zogenaamd matchbezoek komt de hond bij een veteraan thuis, wordt er gekeken of het klikt en welke vaardigheden een hond moet aanleren. Als dit matchbezoek positief is, volgen er enkele maanden van maatwerktraining in Herpen. Daarna volgt een intensieve thuistraining van de veteraan en zijn hulphond. Twee keer per jaar vindt er nazorg plaats via een huisbezoek. Het welzijn van de honden staat hierbij altijd centraal!
Nieuw perspectief Een baasje van een PTSS-hulphond leert samen met zijn of haar hond weer naar buiten te gaan en opnieuw deel te nemen aan de maatschappij. Een hulphond haalt zijn baasje uit zijn of haar isolement en geeft weer nieuw perspectief!
Voor de opleiding en training is per hond ongveer € 25.000 nodig. Help mee om nog meer veteranen rust en vrijheid terug te geven! |