Zo wordt een hulphond opgeleid!

'Dankzij Yep voel ik me veilig'

Kunnen genieten en een gevoel van vrijheid ervaren waren lange tijd niet vanzelfsprekend  voor Annemarie van den Berg.

Als Annemarie in 1994 terugkomt van haar missie in Bosnië stopt ze haar ervaringen en gevoelens diep weg. Praten over wat ze daar meegemaakt heeft doet ze niet. Wanneer ze jaren later bij de politie werkt barst de bom.

Ze heeft nachtmerries, voelt zich angstig en is agressief. Wanneer ze hulp zoekt, volgt de diagnose PTSS al snel. En dan komt hulphond Yep in haar leven!

"Als ik moet huilen, geeft hij mij een dikke lebber"

Benieuwd hoe Yep Annemarie helpt? "Dankzij Yep voel ik me veilig". 

Zo wordt een hulphond opgeleid!

Daar draait de Walk4Veterans om: geld ophalen voor het opleiden en plaatsen van een Veteranenhulp hond. Maar, hoe gaat dat opleiden van zo'n hulphond nou in zijn werk?

Een hulphond in de dop woont tot hij ongeveer zestien maanden oud is bij een gastgezin. Daar wordt de hond in een huiselijke omgeving opgevoed tot een rustige en sociaal vaardige hond. Ook krijgt de hond in dit gastgezin zijn eerste commando's aangeleerd. Na deze periode komen aankomende veteranenhonden in het opleidings-en trainingscentrum van Hulphond Nederland in Herpen. Hier worden zij door professionele trainers verder opgeleid en wordt er goed gekeken naar het karakter en de belastbaarheid van de hond. Op basis daarvan beslissen de trainers of een hond een hulphond kan worden en welke taken hij krijgt.

Het is essentieel dat er vervolgens een klik is tussen een hond en zijn toekomstige baasje. Tijdens een zogenaamd matchbezoek komt de hond bij een veteraan thuis, wordt er gekeken of het klikt en welke vaardigheden een hond moet aanleren. Als dit matchbezoek positief is, volgen er enkele maanden van maatwerktraining in Herpen. Daarna volgt een intensieve thuistraining van de veteraan en zijn hulphond. Twee keer per jaar vindt er nazorg plaats via een huisbezoek. Het welzijn van de honden staat hierbij altijd centraal!

Nieuw perspectief
Een baasje van een PTSS-hulphond leert samen met zijn of haar hond weer naar buiten te gaan en opnieuw deel te nemen aan de maatschappij. Een hulphond haalt zijn baasje uit zijn of haar isolement en geeft weer nieuw perspectief!

Voor de opleiding en training is per hond ongveer € 25.000 nodig. Help mee om nog meer veteranen rust en vrijheid terug te geven!

"Er zijn altijd mensen die hulp nodig hebben"

In de categorie 'Runners'  is Kevin Maurits zich aan het voorbereiden op een ultramarathon van 75 kilometer. Het wordt voor Kevin de eerste keer dat hij 75 kilometer achter elkaar gaat hardlopen!

Kevin is 6 jaar marinier geweest en volgt nu de opleiding politiekundige. Ook is hij life-coach en coacht hij mensen om bijvoorbeeld werk, gezondheid en relaties op een goede manier te combineren.

"Eigenlijk heb ik al van jongs af aan de behoefte om anderen te helpen. Dat is ook de reden dat ik bij Defensie ging. Er zijn altijd mensen die hulp nodig hebben", aldus Kevin. 

Kevin werd in coronatijd bezocht door twee veteranen van het Veteraneninstituut om te informeren hoe het met hem ging. Dat bracht hem op het idee om zijn ultrarun te koppelen aan ons mooie doel en daarmee wat terug te doen voor andere veteranen!

Volg Kevin op zijn weg naar zijn 75-kilometerrun!

Het Pad van de Vrijheid

We vieren 75 jaar vrijheid in Nederland, 75 jaar waarin we vrij zijn om te gaan. Dan kan het Pad van de Vrijheid als aanbevolen wandelroute voor de Walk4Vetrans niet ontbreken!

Rondom het Gelderse Wageningen ligt deze 150 kilometer lange wandelroute die in etappes te lopen is. Al wandelend kun je vrijheid herdenken, beseffen, ervaren en vieren door de vele elementen uit de Tweede Wereldoorlog. Het pad loopt langs 18 dorpen en steden en de bedenkers van deze route willen wandelaars stimuleren om na te denken over vrijheid: Wat doe jij met het thema vrijheid in jouw leven?

De route is beschreven in een wandelgids. Ook zijn de individuele routes te downloaden via de website van het Pad van de vrijheid. Behalve wandelkaarten, geeft de gids ook veel achtergrondinformatie over het gebied waar je doorheen loopt en inspirerende teksten over vrijheid.

Bij de vrijheidsroutes op onze website vind je nog veel meer prachtige wandelingen!

Alternatieve 4-daagse

Als diverse wandelevenementen afgelast worden, dan maak je toch je eigen 4-daagse? Zo redeneerde Bernard Oude Nijhuis, een wandelaar in hart en nieren en deelnemer aan de Walk4Veterans van het eerste uur. 

Op 11, 19, en 27 augustus en 2 september gaat Bernard op stap en loopt hij zo'n 20 kilometer per dag. Als uitvalsbasis heeft hij gekozen voor het Opleidings-en Trainingscentrum Genie in Vught. Als genist en actief lid van het roemruchte 'Regiment Genietroepen' was die keuze snel gemaakt. 

Via zijn wandellogboek houdt hij je graag op de hoogte van zijn ervaringen. "Ter leeringh ende vermaeck",  aldus Bernard. 

en tot slot...

Wist je dat...

- Het verhaal van de parachutesprong van de 92-jarige Nelly Singerling al door diverse media is opgemerkt? Zo gaf zij een interview aan het Noordhollands Dagblad en was ze te horen op Radio1! Vanmiddag om 13.10 uur is ze te gast bij Omroep Max op Radio5 bij Haanndrikman! Of de sprong komende zaterdag kan plaatsvinden, is nog even afwachten. De weersverwachting voorspelt niet veel goeds. Springen gaat Nelly sowieso. Is het niet zaterdag, dan wel op een ander moment! 

- Je alle mooie 'vrijheids-verhalen'  die tijdens het evenement gepubliceerd zijn kunt teruglezen op www.walk4veterans.nl/verhalen

- We de eindstreep naderen van de Walk4Veterans? Met nog twee weken te gaan hopen we dat je nog even alles op alles zet om geld bij elkaar te wandelen! Mail de poster naar de school van je kinderen, of hang hem op het prikbord van je (sport)club en stuur het persbericht naar diverse lokale media! De eindspurt is ingezet!

- We heel benieuwd zijn naar jouw ervaringen tijdens deze zevende Walk4Veterans? Na de sluitingsdatum van zaterdag 12 september gaan we  even met de benen omhoog na al dat wandelen, maar we gaan ook al snel  vooruitkijken naar 2021. Wat vond je van de routes, de verhalen en de toolkit voor de sponsoring? Wat vond je goed en wat kan er beter? Mail je feedback naar info@walk4veterans.nl. Met jouw input maken we er een nog mooier evenement van en nodigen we je van harte uit om volgend jaar opnieuw deel te nemen!

Hulp voor Helden
Prins Willem-Alexanderlaan 1429
7312 GB APELDOORN
055 - 355 40 39
info@hulpvoorhelden.nl
info@walk4veterans.nl
www.hulpvoorhelden.nl
NL26 INGB 0000 3860 00 ten name van Stichting KPPR

   

 
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid