Veteranenhond


‘Vigo heeft mij een stukje leven teruggegeven’

Patrick heeft als eerste een Veteranenhond gekregen. Hij vertelt: “Vanwege PTSS heb ik therapie en medicatie gehad. Dit was helaas niet voldoende. Sinds drie jaar is Vigo in mijn leven. Deze hulphond houdt mij een spiegel voor, waardoor ik mijn eigen gedrag leer herkennen. Echt m’n buddy door dik en dun. Vigo is onmisbaar voor mij. Ook durf ik nu weer over straat te gaan en schrik ik niet meer van elk geluid. Ik heb een stukje leven teruggekregen.”

In bovenstaand filmpje vertelt Patrick zijn verhaal.


Duizenden veteranen in Nederland kunnen na hun uitzending niet meer leven als voorheen. Elke dag kampen ze met de gevolgen. Ze waren op uitzending en kwamen in een levensbedreigende situatie of liepen ernstig lichamelijk letsel op. Dat heeft bij velen geleid tot een angststoornis, een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).

PTSS verandert het leven van veteranen. Ze hebben concentratieproblemen, overmatige alertheid, snelle stressopbouw, herbelevingen, nachtmerries, etc. Dat leidt tot problemen in sociale contacten en vaak ook in relaties. Soms durven veteranen met PTSS niet eens meer naar buiten. Als het verleden niet kan worden uitgewist, hoe kunnen we deze veteranen dán helpen?

Een onmisbare buddy

Misschien wel de beste hulp in het dagelijkse leven van een door angststoornis geplaagde veteraan, is een hond. Niet zomaar een hond, maar een speciaal getrainde en gecertificeerde Veteranenhond. Deze hond is als een buddy die er altijd is voor de veteraan. De hond voelt de stemming van zijn baas feilloos aan en reageert; raakt hem aan, legt zijn kop op zijn schoot, maakt zijn baas wakker als een nachtmerrie dreigt, trekt hem weg uit een panieksituatie.

Het is onvoorstelbaar hoeveel een trouwe viervoeter voor veteranen kan betekenen. Maar: alleen na een kostbare opleiding die in samenwerking met stichting Hulphond Nederland wordt aangeboden. De training, plaatsing en nazorg kostongeveer 21.000 euro per hond. De wachtlijst is lang en eigenlijk afhankelijk van maar één ding: geld.

Jij kunt op de volgende manieren een veteraan met PTSS méér kwaliteit van leven geven:

  • Geef een gift
  • Doe mee aan de wandeltocht Walk 4 Veterans op 15 en 22 september 2018 in Havelte, Kwadendamme en Doorn.

Neem contact op


Neem voor meer informatie over Stichting KPPR en Hulp voor Helden contact op met Jos Brouwer (fondswerving & PR) via de volgende gegevens:

T 055 355 4039 E info@hulpvoorhelden.nl