Een 'thuis' voor militair én veteraan

Locatie-binnen.png 08-06-2021 10:27

Op het voormalige militaire complex in Nieuw Balinge, wordt met de financiële steun van Hulp voor Helden, gewerkt aan een duurzame en veilige plek voor militairen en veteranen. Een plek waar zij even tot rust kunnen komen en waar gewerkt en gepraat kan worden. Een verbindingspunt voor rust, zingeving en kracht!

MunitiedepotBelinda Kuiper, bestuurslid van stichting Erfgoed Arsenaal vertelt dat het initiatief in opdracht van de provincie Drenthe twee jaar geleden is begonnen met het onderzoeken van de  mogelijkheden tot het ontwikkelen en exploiteren van een provinciaal depot voor historische en oude bouwmaterialen op de locatie in Nieuw Balinge; een voormalig munitie depot. “We zijn toen vrijwel gelijk in contact gebracht met stichting Veteraan en Thuisfront. Vanuit die contacten heeft het plan om veteranen met PTSS een plek te bieden op het depot steeds meer vorm gekregen en dat bleek een unieke mooie match. De veilige omgeving biedt de veteranen de mogelijkheid om in alle rust zinvol bezig te zijn”.

Wietse Verhaar, veteranen maatschappelijk werker bij Defensie, zocht in die tijd een plek voor één van zijn veteranen. Een plek om bezig te zijn, de zinnen te verzetten en positieve ervaringen op te doen. En dat bleek in Nieuw Balinge geweldig te kunnen. En nog steeds! Wietse ziet als maatschappelijk werker veteranen die vastlopen in het dagelijks leven door hun ervaringen die zij opdeden bij hun missies en werk voor Defensie. Wietse werkt nauw samen met het Nederlands Veteranen Instituut en vanuit de zorgketen LZV, het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen. “De keuze die militairen maken om zich ver van huis in te zetten voor onze vrede en veiligheid, maakt hen tot een bijzondere doelgroep”, zegt hij, “Eén waar ik ontzettend trots op ben. Zowel om voor te werken als om deel van uit te maken”.

En dat het goed werkt in Nieuw Balinge, beaamt veteraan Max (naam is gefingeerd). “Ik kom hier om te ontspannen, om de dagelijkse gang van zaken te ontvluchten. Ik ervaar rust en dat vind ik belangrijk. Ik vind het fijn dat er een hek om het terrein heen zit, waardoor ik niet onverwacht gestoord kan worden”. Op het depot werkt hij mee aan het onderhoud van het terrein en aan andere werkzaamheden die op dat moment aangeboden worden. “Ik ben vrij om te kiezen wat ik ga doen. Dat hier geen standaard zorg is ingebed vind ik prettig”, aldus Max. “Als ik al iets zou moeten toevoegen, dan is dat misschien een sportgelegenheid.” Luchtfoto bunker

Belinda: “We bieden een duidelijke dag-structuur waar van alles mogelijk is, maar niks moet. Waar contact met lotgenoten mogelijk is maar waar ook voldoende ruimte is om individueel betekenisvol bezig te zijn. De vertrouwde omgeving, het ervaren van ritme en afleiding zijn van groot belang”. Het effect daarvan is ook in de thuissituatie merkbaar. Deze wordt ontlast waardoor het gezin weer kans krijgt om te ademen. “Het belang van juist dit initiatief op deze plek, is reusachtig! PTSS is een stress-aandoening, waarbij de alarmbel in de hersenen heel vaak, ongecontroleerd en onaangekondigd afgaat. Dan helpt het om op voorspelbaar en bekend terrein te komen, waar de sfeer ‘Defensie’ ademt met haar bunkers, hekken en prachtige natuur”, stelt Wietse. “Ik ben de afgelopen jaren op heel veel plekken geweest waar veteranen samenkomen. Maar zo gestructureerd, uitvoerig en toekomstbestendig als Nieuw Balinge, heb ik nog niet gezien!”.

"Het zou geweldig zijn wanneer er meer locaties als Nieuw Balinge zouden komen. Want de plek in combinatie met een duidelijke blik op werk is van groot belang. Je huis uitkomen en samen een kop koffie drinken is al fijn. Maar daarnaast ook aan het werk gaan, is echt heilzaam”, aldus Belinda, Max en Wietse.

« Terug

Sluiten