Scale Models for Vets

51975487_320032221981423_502971198989139968_n.png 09:58

Walk4Veterans deelneemster Guusje van Wezel doneerde haar volledige sponsoropbrengst aan de stichting Scale Models for Vets. Een stichting die bouwavonden organiseert voor veteranen. En daarnaast zich ten doel stelt om gratis bouwmodellen te leveren aan veteranen, die door persoonlijke omstandigheden, niet in staat zijn deze zelf te betalen. Miranda en Stephan Mertens zijn de oprichters van deze stichting en vertelden ons tijdens een videogesprek hoe zij tot dit initiatief zijn gekomen.

Het dienstpak ging definitief uit

Stephan begint zijn verhaal met de mededeling dat bij hem, na 26 jaar trouwe dienst, werk gerelateerde PTSS werd geconstateerd. Dat zette zijn leven totaal op z’n kop. Hij mocht zijn functie wel blijven uitoefenen, maar dan zonder de daarbij behorende uitzendingen en oefeningen. En dat was nu precies wat hij niet kon. ‘Mijn collega’s uitzwaaien als ze op missie zouden gaan, terwijl ik zelf veilig thuis kon blijven, dat kon ik niet opbrengen’, zegt Stephan, ‘en daarom heb ik er toen voor gekozen om mijn militaire pak voorgoed uit te trekken.’ Inmiddels werkt Stephan als burger bij defensie in Oirschot.

Het is een soort mindfulness; een manier om stil te staan bij wat er nú gebeurt, op dit moment

Modelbouw als mindfulness

58698639_1001385860059951_962852567350509568_nTijdens zijn behandeling en uiteindelijke opname bij de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MMGZ) kwam Stephan weer in contact met modelbouw. Gestimuleerd door o.a. Ton Stout, inmiddels de secretaris van Scale Models for Vets, ging Stephan er zelf ook thuis mee aan de slag. Daarbij voelde hij een enorme rust in z’n hoofd ontstaan. ‘Het is een soort mindfulness’, zegt Stephan, ‘een manier om stil te staan bij wat er nú gebeurt, op dit moment. Door de concentratie die je nodig hebt bij het in elkaar zetten van een bouwmodel, leer je aandacht te hebben voor wat je op dat moment doet. Daarbij ontdek je dat gevoelens en gedachten komen en gaan. Dus ook als het minder aangename gedachtes zijn!’

Ben jij of ken jij een veteraan die wij hiermee kunnen helpen? Vraag dan een pakket aan via de website van Scale Models for Vets

De start van een webshop

Deze eerste modelbouw ervaring was het begin van Stephans passie én zijn weg naar herstel: ‘Nog voordat ik naar huis ging vanuit mijn opname had ik mijn eerste eigen bouwmodel gekocht. Later werden dat er twee, vijf, twaalf…’. Uiteindelijk begon Stephan zijn eigen webshop in modelbouw naast zijn werk. Nu wil hij lotgenoten stimuleren om óok deze hobby te gaan uitoefenen en het helende effect ervan te ervaren. Hij introduceerde daarom een standaard korting van 5% voor alle klanten die een veteranenpas hebben.

Als 5% korting niet toereikend is

74b27ea4-f0fe-44fc-9ace-19b7871c81f0De webshop kreeg steeds meer vorm en veteranen wisten ‘m ook steeds beter te vinden. ‘Ik had de webshop goed op de rit, zegt Stephan, tot ik in contact kwam met twee veteranen die zich geen bouwmodel van zo'n 45,- euro konden permitteren. Hun schrijnende verhalen over baanverlies, schuldhulpverlening en voedselbank raakten mij enorm. Hier moest ik echt iets mee doen! Ik sprak hierover met mijn vrouw Miranda en samen gingen we op zoek naar een oplossing’.

Goed voorbeeld doet volgen

‘Via internet kwamen we in contact met Models for Heroes’, een liefdadigheidsorganisatie in het Verenigd Koninkrijk die de modelbouwhobby binnen voormalige en huidige strijdkrachten én hulpverleners ondersteunt. Met donaties van derden stellen zij gratis bouwmodellen beschikbaar. ‘Miranda en ik keken elkaar aan en wisten gelijk dat dit precies het antwoord was op onze vraag. Dus met dit voorbeeld in gedachten hebben wij onze eigen stichting in Nederland opgericht: Scale Models for Vets’.

Weggeefpakketten

Met het oprichten van deze stichting ontstond niet alleen de mogelijkheid om donateurs te werven, maar ook om bouwmodellen en materialen te schenken aan de stichting, zodat deze weer weggegeven konden worden aan veteranen.  ‘Dat doen we dus niet alleen voor individuele veteranen’, zegt Miranda, ‘maar ook voor hulpverlenende organisaties’. Recentelijk nog heeft de stichting zo tientallen weggeefmodellen en materialen kunnen doneren aan de afdeling recreatietherapie van het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. ‘Bovendien, vult Stephan aan, ‘geven we bij elk weggeefmodel, indien gewenst, ook een aantal basisinstrumenten mee, zoals bijvoorbeeld een mesje, een snijmat en lijm’.

Bekijk het totale activiteitenoverzicht op de speciale bouwagenda van Scale Models For Vets          

Bouwavonden & bouwmarathons

Voor álle veteranen die op zoek zijn naar rust en vertrouwd kameraadschap, organiseert Scale Models for Vets speciale bouwavonden. Deze zijn fysiek te bezoeken op verschillende locaties in Nederland. Maar wil je alleen kijken naar de bouwexperts, of luisteren naar hun ‘tips & tricks’, woon je te ver weg of wil je gewoon de sfeer even proeven, dan zijn de bouwavonden ook live te volgen via hun web streams. Tenslotte worden er voor de echte bouwfanaten (internationale) bouwmarathons georganiseerd.

Scale Models for Vets - bouwavond

« Terug

Sluiten