Veteranen

Veteranen_horizontaal.jpg

Nederland kent ongeveer 107.250 veteranen. Mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Veteranen hebben zich wereldwijd ingezet voor vrede en veiligheid. Natuurlijk denken we meteen aan veteranen die gevochten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar veteranen zijn ook jonge militairen die op missie zijn geweest naar bijvoorbeeld voormalig Joegoslavië, Afghanistan of Mali. Veteranen zijn vaak trots op hun militaire loopbaan. Ze hebben veel meegemaakt tijdens missies, ze vertellen echter soms maar weinig. 24.150 veteranen zijn nog steeds in actieve dienst van Defensie.

Demographic-veteranen.png

Soms een hoge prijs

Gelukkig ervaren de meeste veteranen geen nadelige gevolgen als gevolg van hun beroep van militair. Sommige veteranen hebben hun inzet echter met een hoge prijs moeten bekopen. Afschuwelijke gebeurtenissen tijdens een missie kunnen enorme gevolgen hebben. Ze hebben een trauma (PTSS) opgelopen of zijn gewond geraakt.

PTSS

Zo’n vijf procent van alle veteranen heeft als gevolg van één of meerdere missies een trauma opgelopen. Dit noemen we een Post Traumatische Stress Stoornis, afgekort PTSS. Dit kan zich ook pas jaren na afloop van een missie openbaren. PTSS belemmert veteranen bij hun dagelijks functioneren en kampen ze met de volgende symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Zeer prikkelbaar
  • Slaapstoornissen
  • Emotionele uitschakeling van herinneringen
  • Herbelevingen (nachtmerries en flashbacks)
  • Bepaalde prikkels zorgen voor enorme spanning, irritatie en hevige schrikreacties

Veteranen hebben zich ingezet voor vrede en veiligheid in de wereld. Daarom verdienen zij onze aandacht, erkenning en steun! Wil je weten op welke manier wij ons inzetten voor het welzijn van veteranen?

Sluiten