Militairen in coronatijd

Kees de Rijke.pngzaterdag 12 december 2020

Militairen die thuiswerken; wat kunnen we ons daarbij voorstellen? En hoe geven ze vorm aan de verbondenheid en kameraadschap die zo kenmerkend is voor de krijgsmacht? Kees de Rijke, HR-directeur bij de Koninklijke Landmacht en tevens bestuurslid van stichting Hulp voor Helden, ziet dat de coronacrisis om een nieuwe vorm van leiderschap vraagt.

“Onze grootste uitdaging is om in contact met elkaar te blijven”

Nederland tegen corona.pngOm zijn veeleisende baan op een goede manier te kunnen volhouden, kan generaal de Rijke bij dienstreizen gebruik maken van een auto met chauffeur. Alleen, in het voorjaar werd deze ingeruild voor een VW-busje, waarin hij op de achterste bank moest gaan zitten om de anderhalve meter afstand in acht te kunnen nemen. Inmiddels kan hij bij dienstreizen weer gebruik maken van het vertrouwde dienstvervoer, maar nu met een plastic scherm tussen vooren achterbank. Het staat symbool voor de inzet van de krijgsmacht, die sinds de lock-down in het voorjaar weer volop op stoom is gekomen, zij het met de nodige maatregelen. Toch haast De Rijke zich om te zeggen dat er van een ‘thuiswerkend leger’ maar zeer beperkt sprake is. “Momenteel werkt zo’n 30% van de medewerkers thuis en dan gaat het vooral om stafpersoneel. Dat kan ook niet anders, want wanneer alles en iedereen omvalt, dan moeten wij er gewoon staan. Stand-by voor de maatschappij, ‘last-man-woman-standing’, noemen we dat.” 

Ondersteuning

Een goed voorbeeld van die nationale inzet is de ondersteuning van de ziekenhuizen, toen de nood het hoogste was. Op de IC’s en bij het opzetten van zorghotels. De inzet van militaire planners leidde zelfs tot een innovatief Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Tijdens de tweede golf komt de krijgsmacht wederom in actie. “Utrecht is aangewezen als een ‘overfl owcapaciteit’ voor heel Nederland en daar clusteren we onze inzet, omdat we in die stad al veel capaciteiten hebben”, legt De Rijke uit. “En we waren ook landelijk actief bij het opzetten van de XL-teststraten. Als je snel iets groots wilt opzetten, dan ben je bij ons aan het juiste adres.” 

Op uitzending

Ondertussen draaien de operationele eenheden volgens aangepaste coronaproof programma’s en zijn de legerplaatsen een stuk stiller. Uitzondering vormen militairen die voor uitzending naar bijvoorbeeld Afghanistan of Litouwen vertrekken. Op dit moment zitten er zo’n 600 militairen van de landmacht in het buitenland. “Die mannen en vrouwen gaan twee weken in quarantaine, om er zeker van te zijn dat ze niet corona-besmet zijn. Waarna de militairen naar hun inzetgebieden worden overgevlogen. Eenmaal terug volgen nog twee weken quarantaine, dus de militairen zijn een maand langer van huis.” 

« Terug

Sluiten