Persbericht: VeVa Marcheert. 1 dag. 24 marsen.

VEVA 2024_Post_1080x1080px_v2_HR.jpgzondag 09 juni 2024

DIRECT NAAR HET ACTIEPLATFORM

VeVa spot - beeld 6

Op vrijdag 21 juni a.s. vindt de 4e editie plaats van het inmiddels landelijke evenement VeVa Marcheert! Op 24 locaties verspreid over heel Nederland, zullen zo’n 2.500 studenten van de Mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) een mars lopen. Daarmee kondigen zij onze nationale Veteranendag aan en dragen zij bij aan de erkenning en waardering voor onze helden. 

Locaties opleidingenBij VeVa Marcheert, een initiatief van Hulp voor Helden, kiezen alle deelnemende scholen een eigen uitdaging en invulling van de dag. Naast een fysieke uitdaging staat er ook een educatieve reis door de geschiedenis op het programma. Bij oorlogs-/ vredesmonumenten, die de studenten tijdens hun route tegen komen, geven lokale veteranen toelichting en vertellen over hun eigen ervaringen.

“Het is mooi om stil te staan bij wat veteranen voor ons gedaan hebben”, aldus Sam Jacobs – 18 jaar, ROC Nijmegen. 

 Defilés met prominente sprekers 

Alle marsen eindigen in een officieel defilé waarbij hoofdrolspelers van defensie en/of prominente ambtsdragers de studenten zullen toespreken en bedanken. Sprekers die momenteel bekend zijn, zijn: 

  • Burgemeester van Roermond, Yolanda Hoogtanders 
  • Burgemeester van Enschede, Roelof Bleker 
  • Wethouder van de gemeente Almere, Maaike Veeningen 
  • Brigade Generaal bd.Komen, oud-commandant 43 MechBrig 
  • Commandant van de Van Ghent kazerne, Luitenant-kolonel Ben Vlasman 
  • Sergeant-majoor Jacob van Velsen 
  • Brigadegeneraal b.d. Kees de Rijke 
  • Medewerker NATO basis, Bart Brams 
  • Veteraan Frank Otter 
  • Veteraan Robert Mikhout 

De campagne 

Ingrid Boots, directeur van Hulp voor Helden legt uit: “Met de inzet van deze fantastische studenten en docenten, stimuleren we de erkenning en waardering voor veteranen onder een breed en vooral jong publiek. Dat maakt dit evenement uniek! En om de impact van hun boodschap nog meer kracht bij te zetten rollen we een complete 360° marketingcampagne uit.” De instrumenten die daarbij ingezet worden zijn divers:

TV-spot: screenshot-VeVa spotOok dit jaar wordt VeVa Marcheert weer ondersteund met een TV spot in de zendtijd van Socutera op NPO 1, 2 en 3. “In deze spot willen wij de kijkers bewust maken van het feit dat veteranen overal in onze samenleving aanwezig zijn; jong, oud, wel of niet in actieve dienst”, aldus Boots. De studenten van het ROC Nijmegen en vier veteranen schitteren in deze spot. Concept, camera en post-productie werden geheel vrijwillig verzorgd door Andreas Bertram van Leomotion.

StraatreclameOutdoor campagne: In de week voorafgaand aan VeVa Marcheert initieert Hulp voor Helden ook een outdoor campagne bestaande uit 600 milieuvriendelijke krijtsjablonen die na een aantal dagen vanzelf verdwijnen. Daarmee worden passanten/ lokaal publiek geattendeerd op de mars die daar op 21 juni gelopen wordt.

VeVa Marcheert coin: Coins 2024Om de studenten het belang van erkenning en waardering zelf te laten ervaren, ontvangen zij tijdens het afsluitende defilé de VeVa Marcheert coin. Deze wordt door de sprekers middels de gebruikelijk ‘handdruk’ overhandigd. Op de coin staat een afbeelding van de Witte Anjer, ons Nationale symbool voor erkenning en waardering voor veteranen.

Shirt VeVaT-Shirts: Voor een uniforme uitstraling zullen alle studenten marcheren in een uniek VeVa Marcheert T-Shirt, geproduceerd door Snaak Ontwerp en volledig gefinancierd door het Nederlands Veteranen Instituut.

VeVa studenten 

Studenten van de MBO opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) oriënteren zich op een loopbaan bij o.a. defensie en leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de Corona pandemie of bij de overstromingen in Limburg. Daarnaast leren ze ook wat er van militairen gevraagd wordt bij missies in binnen- en buitenland. Kortom; een brede opleiding die geheel in het teken staat van de veiligheid van Nederland. 

Veteranen hebben zich ingezet voor onze vrede, vrijheid en veiligheid van ons land, of ze doen dat nog steeds!

Hulp voor Helden 

De opbrengst van de sponsorgelden die de studenten met deze mars ophalen, gaat naar de helden die stichting Hulp voor Helden al bijna 150 jaar ondersteunt. Wie dat zijn? Militairen, veteranen én hun thuisfront. Mannen en vrouwen in dienst van onze vrijheid, vrede en veiligheid. Een dienstbaarheid die soms gepaard gaat met eenzaamheid, onbegrip of af en toe zelfs met een traumatische ervaring. En dat is waar Hulp voor Helden zich hard voor maakt. Want, zeggen zij, als wij als samenleving anderen vragen om dergelijke offers te brengen, dan moeten wij als samenleving deze offers ook erkennen en waarderen, en steunen wanneer dat nodig is! 

« Terug

Sluiten