Soms maken kleine dingen een groot verschil

Guusje van Wezel.pngvrijdag 27 augustus 2021

Toen Guusje van Wezel zich in juni jl. inschreef voor de Walk4Veterans vroeg ze ons of het sponsorgeld dat ze hoopt op te halen, gedoneerd mag worden aan ‘Scale models for Vets’. Een stichting die speciaal voor veteranen allerlei activiteiten organiseert rondom ‘modelbouwen’. Daar wilden we natuurlijk meer over weten. Dus gingen we in gesprek met Guusje en vroegen haar waarom zij zich wil inzetten voor dit bijzondere doel.

‘Ik loop voor schaalmodellen voor veteranen’

Guusje van Wezel is op 18-jarige leeftijd voor de Marine gaan werken en heeft daar 12 jaar lang gediend. Via de beveiligingswereld werd ze gedetacheerd bij het Politiebureau Rotterdam Doelwater, het hoofdbureau aldaar. Dit werk bleek goed bij haar te passen en binnen de kortste keren werd ze in vaste dienst genomen op de arrestantenafdeling. Daar nam ze een tijd lang DNA af bij verdachten en kreeg zo steeds meer interesse voor ‘forensisch bewijs’. Ze verhuisde dan ook naar de afdeling forensische opsporing. Daar volgde ze verschillende specialistische opleidingen en werkt nu al ruim 15 jaar met veel plezier als forensisch onderzoeker.

Diorama - Guusje van WezelNa haar werk zit Guusje niet stil. ‘Sinds maart 2020 ben ik regiovertegenwoordigster van de vereniging van ex- en actief dienende vrouwelijke militairen der Koninklijke Marine (Ex-ActKM)’, vertelt Guusje, ‘en daarnaast, bouw ik graag aan mijn zelfbedachte diorama’s. Dat zijn driedimensionale miniatuuropstellingen waarin realistische of fictieve situaties worden getoond’. Haar werkervaring en creatieve geest vormen hiervoor een belangrijke basis. (Bekijk haar werk op instagram).

‘Gewoon kunnen zijn wie je bent en alles even vergeten’

Via deze passie voor miniaturen kwam Guusje vorig jaar in contact met ‘Scale Models for Vets’, een stichting die modelbouw inzet als een therapeutisch tijdverdrijf voor veteranen met PTSS. ‘Dit is zo’n mooi initiatief’, zegt Guusje, ‘Ze organiseren bouwavonden en bieden gratis bouwpakketten aan voor veteranen die daar door omstandigheden zelf geen budget voor hebben. Door de concentratie die het modelbouwen vergt, kunnen veteranen hun trauma even vergeten. Dat is echt geweldig’. Volgens Guusje is het een unieke vorm van ontspanning gecombineerd met vertrouwd kameraadschap. ‘Tijdens een bouwavond mag je gewoon zijn wie je bent en heb je vaak aan een half woord al genoeg’. Lees hier meer over Scale Models for Vets.

Door haar werk weet Guusje als geen ander wat trauma’s met een mens kunnen doen. Dus toen zij op de website van de vereniging Ex-actKM de Walk4Veterans voorbij zag komen ontstond gelijk het idee om 75 kilometer te gaan lopen en deze bijzondere doelen aan elkaar te verbinden; lopen voor schaalmodellen voor veteranen. ‘Ik hoop dat ik zo nog meer veteranen kan stimuleren om deze prachtige hobby te gaan uitoefenen en ze de mogelijkheid te geven weer even te kunnen zijn wie ze waren!’

Wil jij Guusje steunen met dit mooie initiatief? Ga dan naar haar Walk4Veterans sponsorpagina!

« Terug

Eerdere berichten > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

Sluiten