Natte Neuzen Trail Market Garden

NNT Market Garden.jpgvrijdag 08 oktober 2021

In september werden de dappere strijders herdacht die tijdens Operatie Market Garden met de Duitse bezetters vochten. Tijdens deze herdenkingsmaand kon je meedoen aan de Natte Neuzen Trail Market Garden, een echte aanrader voor wandelaars met honden.

Een bijzondere route terug in de tijd over de paden die de geallieerden tijdens Operatie Market Garden tussen 17 en 25 september 1944 hebben afgelegd.

17 september 1944
Op 17 september 1944 landde bij Wolfheze de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie. Hun einddoel was de vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en Westervoort. Daarin moest ten minste een van de drie oeververbindingen bij Arnhem opgenomen zijn, bij voorkeur de verkeersbrug. De bij Wolfheze gelande troepen moesten 17 september over drie vrijwel evenwijdige marsroutes naar het oosten oprukken.

18 september 1944
Het droppingterrein voor de tweede dag, 18 september, was de Ginkelse Heide bij Ede. Voor de verdediging van de heide wordt het 7e bataljon The King’s Own Scottish Borderers ingezet. Dit bataljon was op 17 september met zweefvliegen ten noorden van Wolfheze geland. Hun stellingen rond de heide werden door verschillende Duitse eenheden, ondersteund door pantservoertuigen, aangevallen.

De heide blijkt te groot om afdoende te verdedigen, de Schotten verliezen terrein. Op maandagmiddag 18 september landde de 4e Parachutistenbrigade. Vlak voor de landing verdrijven de Schotten met een verwoede aanval de Duitsers van de heide… Ongeveer 2000 man springen, totaal verrast,  in een inferno van kogels, rook en vuur. Ondanks de luchtafweer en problemen met het afspringen, landt 90% van de para’s binnen de dropzone. Omstreeks 17.00 uur begint de opmars richting Arnhem.

De opmars in 3 delen
De Natte Neuzen Trail Market Garden volgde de opmars van de geallieerden opgedeeld in 3 afstanden van 14km, 12km en 10km.

Een deel van het inschrijfgeld van de deelnemers aan deze tocht wordt gedoneerd aan het fonds Veteranenhond. Kijk voor meer informatie of andere 'natte-neuzen-trails' op www.canitrail.nl

« Terug

Eerdere berichten > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

Sluiten