Het ‘onderscheidend’ vermogen van Voortman

Voortman logo vierkant.pngdonderdag 26 mei 2022

Op 17 juni a.s. krijgt VeVa Marcheert, op initiatief van Hulp voor Helden een landelijke uitrol. Om de deelnemende VeVa studenten na afloop te bedanken, gingen wij op zoek naar een passende beloning en zo kwamen wij in contact met directeur en eigenaar van het bedrijf Voortman Onderscheidingen, dhr. Luuk Voortman. Na een korte uitleg van onze kant werd Luuk gelijk laaiend enthousiast.

De challenge coin

Voortman coins“Wat een prachtig initiatief”, zei Luuk, “echt een perfecte gelegenheid voor het uitreiken van een unieke challenge coin! Een challenge coin”, gaat Luuk verder, “kent een hele bijzondere geschiedenis die bijna honderd jaar terug gaat in de tijd en begint in Amerika. Een commandant liet daar ooit een challenge coin maken voor de manschappen van zijn onderdeel. Daarmee wilde hij het saamhorigheidsgevoel van zijn compagnie versterken. In de jaren daarna volgden ook andere onderdelen dit voorbeeld. Langzaamaan ontstond zo de gewoonte dat je als teken van verbondenheid met je onderdeel, ten allen tijden je coin aan je collega’s moest kunnen laten zien. En dit leidde weer tot een nieuw ritueel: tijdens het stappen kon een militair zijn collega uitdagen door zijn coin op de bar laten rinkelen. Als de gedaagde daarop zijn coin niet kon tonen dan moest hij het rondje betalen. Kon hij dit wel, dan betaalde de uitdager.

“Wat een prachtig initiatief, echt een perfecte gelegenheid voor het uitreiken van een unieke challenge coin!” 

Volgens Luuk zijn coins tegenwoordig niet meer alleen binnen defensie een bekend fenomeen, maar worden ze steeds vaker uitgegeven door bijvoorbeeld brandweer en politie, sportclubs en studentenverenigingen en zelfs door commerciële bedrijven. Op onze vraag of Voortman een dergelijke challenge coin nog zou kunnen leveren voor de start van VeVa Marcheert, was zijn antwoord gelijk positief. “Natuurlijk gaat dat lukken”, zei hij. “Wij ontwerpen en produceren ze namelijk helemaal zelf, gewoon hier in Rijssen en we zijn dus niet afhankelijk van partijen in het buitenland.”

Militaire onderscheidingen

Voortman onderscheidingenLuuk is nog maar net gestopt als Officier der Mariniers en is als zodanig 16 jaar lang actief dienend militair geweest. In 2016 richtte hij Voortman Onderscheidingen op. Want hij weet als geen ander hoe belangrijk onderscheidingen zijn in de wereld van defensie. ”Uit eigen ervaring weet ik dat een onderscheiding een enorme impact kan hebben op de ontvanger én op zijn of haar omgeving. Een onderscheiding is namelijk hét bewijs dat jouw inzet door anderen wordt gezien en gewaardeerd. Eventuele opofferingen die je deed zijn daarmee veel makkelijker te accepteren. Het stimuleert je om opnieuw je best te doen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. En dat heeft weer een positieve uitstraling naar je directe collega’s.”

Alles in eigen beheer

Wij hechten heel veel waarde aan de kwaliteit van onze onderscheidingen en maken altijd gebruik van de allerbeste materialen. De beste linten, stevig en toch lichtgewicht binnenwerk, en duurzame pinnen en sluitingen. Maar daarnaast hebben wij ook de levertijd hoog in het vaandel staan. De uitreiking van een onderscheiding gaat namelijk bijna altijd gepaard met een officiële ceremonie, waarbij veel genodigden aanwezig zijn. Het is daarom essentieel dat we dan binnen de afgesproken tijd kunnen leveren.”

"Wij bieden een eeuwenoud ambacht in een modern jasje."

Voortman Onderscheidingen heeft er bewust voor gekozen om het hele proces in eigen beheer te houden, zegt Luuk. “Of het nu gaat om reparaties van bestaande onderscheidingen, het maken van een ontwerp of de productie van een nieuw exemplaar; met onze 18 inleverpunten in de nabijheid van kazernes, onze eigen transportfaciliteiten, ontwerpafdeling en productiecapaciteit, bieden wij een eeuwenoud ambacht in een modern jasje.” Vol trots eindigt Luuk: “ruim 15.000 klanten hebben wij inmiddels van een prachtige onderscheiding mogen voorzien en we zijn dankbaar dat we dit voor een steeds groter wordende groep mogen blijven doen!”

Naar de website van Voortman Onderscheidingen

« Terug

Sluiten