178 Days film

logo 178 dagen.png

Armand komt niet ongeschonden terug van zijn missie in Libanon en ook al is hij uit de oorlog, de oorlog is niet uit hem. Hij ondervindt dagelijks last van de gevolgen die hem ernstig belemmeren in zijn functioneren. Na vele jaren van enigszins rust, krijgt hij een ernstige terugval waarbij hij zich zelfs afvraagt of het leven met deze beperkingen allemaal nog wel de moeite waard is. Maar dan gooit hij het roer om!

Armand besluit zich te focussen op wat hij nog wél kan en begint zijn oude boerderij te renoveren. Bij de reparatie van het lekkende dak, ontdekt Armand een oude legerbroek uit de Tweede Wereldoorlog, een niet-afgevuurde 9 mm kogel, een morfine-ampul en een baretembleem. Hij besluit te gaan onderzoeken wat zich rond de boerderij en omgeving heeft afgespeeld in WO II. En dat is het begin van het project ‘178 Days film’!

Met vele anderen, veteranen en re-enacters, maakt Armand een documentaire die de laatste 178 dagen van George Williamson beschrijft, de Britse ‘rifleman’ die landde in Normandië en door Frankrijk, België en Nederland trok met het bevrijdingsleger. 178 dagen na zijn landing in Normandië, loopt George in een hinderlaag van de Duitsers en komt om het leven. Armand heeft het graf van George, die begraven ligt op de erebegraafplaats van Venray, geadopteerd. Op zijn grafsteen staat de tekst ‘ He gave his life that we might live’.

De afleiding, het weer hervinden van een doel, de research en de externe contacten die Aramand moet aangaan doorbreken zijn isolement. Lees hier meer over dit mooie project!

Deze documentaire wordt mede mogelijk gemaakt door Hulp voor Helden.

Armand Lucas

« Terug

Sluiten