Bankhangen met een mobieltje? Deze VeVa studenten marcheren – voor onze helden!

selfie ROC Nijmegen- vierkant.jpgzondag 29 mei 2022

Op vrijdag 17 juni a.s. gaat voor de eerste keer ‘VeVa Marcheert’ landelijk van start. Bijna 2000 VeVa studenten van 16 verschillende ROC’s zullen die dag flink op de proef worden gesteld met uiteenlopende fysieke uitdagingen. Lokaal, in stedelijk gebied, door bos of over strand en met of zonder bepakking. Maar in ieder geval langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de historie van onze vrijheid – en waar mogelijk voorzien van de uitleg van een veteraan.

“Het is hun manier om aandacht te vragen voor het belang van het militaire vak en tegelijkertijd de Veteranendag aan te kondigen die de week erna op onze nationale agenda staat!”

“Met VeVa Marcheert laten studenten zien dat zij veel meer in hun mars hebben dan het scrollen door TikTok of het kijken naar Netflix”, aldus Sascha van Well, onderwijsinstructrice bij ROC Nijmegen en bedenkster van dit initiatief. Grenzen verleggen, doorzettingsvermogen en teamspirit, dat is waar deze jongeren voor gaan. Want ze ambiëren een loopbaan op het gebied van veiligheid en vakmanschap. Het zijn stuk voor stuk vitale jongeren die zich in de toekomst willen inzetten voor ónze gemeenschappelijke veiligheid. “VeVa Marcheert is hun manier om aandacht te vragen voor het belang van het militaire vak en tegelijk de Veteranendag aan te kondigen die de week erna op onze nationale agenda staat!”

Defilé met prominente sprekers

‘VeVa Marcheert’ vindt lokaal plaats, in de omgeving van het eigen ROC en zal aan het einde van de middag eindigen met een passend defilé. Daarna worden de studenten toegesproken door hoofdrolspelers bij defensie en/of politieke ambtsdragers. Namen die in dit kader nu al genoemd kunnen worden zijn:

  • Krijgsmacht Adjudant van Haastrecht, (defilé ROC Mondriaan, Den Haag);
  • Luitenant-Kolonel der Mariniers Vlasman, Commandant Van Ghent Kazerne en Dhr. Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam (defilé Zadkine College, Rotterdam);
  • Commandant Onderzeedienst, Kapitein ter Zee van Zanten (defilé ROC van Amsterdam, Hoorn);
  • Kolonel van den Berg, Defensie Materieel Organisatie, vertegenwoordiger van de Vereniging Veteranen Zwolle (defilé Deltion College, Zwolle).

Hulp voor Helden

De opbrengst van de sponsorgelden die de studenten met deze mars ophalen, gaat naar de helden die stichting Hulp voor Helden al bijna 150 jaar ondersteunt. Wie dat zijn? Militairen, veteranen en hun thuisfront. Mannen en vrouwen in dienst van onze vrijheid, vrede en veiligheid. Een dienstbaarheid die soms gepaard gaat met eenzaamheid, onbegrip of af en toe zelfs met een traumatische ervaring. En dat is waar Hulp voor Helden zich hard voor maakt. Want, zeggen zij, als wij als samenleving anderen vragen om dergelijke offers te brengen, dan moeten wij als samenleving deze offers ook erkennen en waarderen, en steunen wanneer dat nodig is! 

VeVa studenten

Studenten van de MBO opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) oriënteren zich op een loopbaan bij o.a. defensie en leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de Corona pandemie of bij de overstromingen in Limburg. Daarnaast leren ze ook wat er van militairen gevraagd wordt bij missies in binnen- en buitenland. Kortom; een brede opleiding die geheel in het teken staat van de veiligheid van Nederland.

Meer informatie over VeVa Marcheert staat op het actieplatform van Hulp voor Helden.

lijn blauw-grijs

Contact: Ingrid Boots, directeur Hulp voor Helden – stichting KPPR, telefoon: 055-3554039, email: info@hulpvoorhelden.nl.

Rechten-vrije beelden:  

Studenten van ROC Nijmegen trainen voor VeVa Marcheert

VeVa Marcheert - Nijmegen training (3) - download

VeVa Marcheert - Nijmegen training - downloadVeVa Marcheert - Nijmegen training (2) - download

« Terug

Sluiten