Klim naar de Vrijheid!

Klim naar de vrijheid wandelgroep.jpegvrijdag 10 juni 2022

Met de Klim naar de Vrijheid, vragen 22 (oud) – leden van de Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R., aandacht en erkenning voor Daniël de Moulin. Hij was verzetsheld, Engelandvaarder en lid van het oudste dispuut van Unitas S.R., het Collegium Illustrissimum Hermandad (CIH).

Van 8 t/m 12 juli gaan de 22 mannen een 50 kilometer lange tocht afleggen die loopt van Saint-Giron in Frankrijk over de Pyreneeën naar Spanje. Zij volgen hiermee de route die Daniël de Moulin nam in 1943 om het land te ontvluchten en zich aan te sluiten bij de geallieerden. De groep mannen kent elkaar van de Utrechtse studentenvereniging en zijn allen lid van het CIH.

     “Wij zijn niet bang, tenminste, niet erg”Klim naar de Vrijheid - boekomslag
– Engelandvaarder Daniël de Moulin –

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Daniël  betrokken bij het Utrechtse studentenverzet. In mei 1943 moest hij of onderduiken, of het land ontvluchten en hij koos voor dat laatste. Via bezet België en Frankrijk liep hij naar het neutrale Spanje en Portugal, van waaruit hij uiteindelijk Engeland bereikte. Vanuit Londen schreef Daniël  een reisverslag dat in 2005 in zijn nalatenschap gevonden werd en overgedragen aan het CIH. In 2006 is, na verder historisch onderzoek, het reisverslag als boek uitgegeven. Ook na de Tweede Wereldoorlog heeft Daniël  een belangrijke rol gespeeld binnen studentenvereniging Unitas S.R en leverde hij als chirurg en Hoogleraar in de Geschiedenis van de Geneeskunde, belangrijke bijdragen aan de medische wetenschap.

De mannen lopen niet alleen ter nagedachtenis aan Daniël, maar ook om geld op te halen voor de projecten van Hulp voor Helden. Omdat Daniël vrijheid, durf, respect en aandacht voor het thuisfront hoog in het vaandel had staan, hebben de mannen van het CIH gekozen voor onze stichting. Zij vinden het belangrijk om ook vandaag de dag, onze helden te ondersteunen en aandacht te hebben voor veteranenzorg!

Op 22 april jl. was de aftrap van dit mooie evenement. Tijdens een goed bezocht symposium, kwamen diverse sprekers aan het woord om te vertellen over het leven en werken van Daniël de Moulin. Ook is uitgebreid stilgestaan bij het werk en de projecten van Hulp voor Helden. Stichting DdM doneerde een aantal Engelandvaardersdagboeken van Daniël de Moulin. De verkoop hiervan en de vrijwillige bijdragen van de symposiumbezoekers, zorgden voor een mooie startdonatie. Klik hier om het evenement te volgen en te steunen! 

« Terug

Sluiten