Bedankt!.....voor alle steun in 2022!

Bedankt lisette.pngdinsdag 06 december 2022

De donkere dagen voor Kerst zijn weer aangebroken; een tijd van bezinning, terugblikken en vooruitkijken. In 2022 is hard gewerkt aan nieuwe projecten en naamsbekendheid.
In 2023 gaan we daar volop mee door! Uw hulp blijft daarbij nodig; mogen we op u blijven rekenen?

Een greep uit onze projecten die met uw steun mogelijk gemaakt zijn!

Hulphond Ubas

Fonds Veteranenhond knop veteranenhond
Labrador Ubas is in opleiding en zal binnen enkele weken voorhet eerst gaan trainen met zijn toekomstige baasje, een veteraan met PTSS
.

Ubas wordt geleerd om ruimtes te blokkeren, zodat zijn baasje niet schrikt van mensen die te dicht langs lopen. Ook leert Ubas om op commando in tegengestelde richting te waken, zodat de veteraan zich veiliger voelt. Ubas kan steungeven door tegen de benen aan te hangen en oogcontact te blijven maken én hij kan een herbeleving of paniekaanval signaleren en onderbreken door zijn kop op de schoot van zijn baasje te leggen. Zo kan Ubas, die opgeleid wordt met de financiering van Hulp voor Helden, het leven van een veteraan met PTSS weer glans geven!

Met de sponsoring van Hulp voor Helden, zijn in 2022 vijf PTSS hulphonden opgeleid. Daarnaast zijn drie veteranen geholpen met dierondersteunende therapie. En drie veteranen hebben hun eigen hond opgeleid tot gecertificeerde hulphond.

In 2023 zal Hulp voor Helden wederom de financiering van Veteranenhulphonden op zich nemen en wordt de dierondersteunende therapie gecontinueerd en uitgebreid.

Scale Models for Vets - bouwavond
Scalemodels for Vets:  knop scalemodels
Voor álle veteranen die op zoek zijn naar rust en vertrouwd kameraadschap, organiseert Scale Models for Vets speciale modelbouwavonden. Deze zijn fysiek te bezoeken op verschillende locaties in Nederland.

Behalve het organiseren van deze avonden, stelt stichting Scale Models for Vets zich ten doel om gratis bouwmodellen te leveren aan veteranen, die door persoonlijke omstandigheden, niet in staat zijn deze zelf te betalen. Miranda en Stephan Mertens zijn de oprichters van deze stichting. Stephan, waarbij werk-gerelateerde PTSS werd geconstateerd, kwam tijdens zijn behandeling en uiteindelijke opname bij de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg weer in contact met modelbouw. “Het is een soort mindfulness; een manier om stil te staan bij wat er nú gebeurt, op dit moment”, vertelt Stephan. 

In 2022 heeft Hulp voor Helden in samenwerking met stichting ECHOS, bouwavonden ondersteunt. De ondersteuning bestond uit het vergoeden van maaltijden en consumpties en bouwpakketten en –materialen voor veteranen die dit niet zelf kunnen betalen. In 2023 wordt deze samenwerking gecontinueerd!

VeVa Marcheert

VeVa Marcheert     knop VeVa
Op vrijdag 17 juni jl. marcheerden bijna 2000 leerlingen voor onze helden! Vanuit alle hoeken van het land deden 16  verschillende VeVa-opleidingen mee. Bepakt of onbepakt, langs WO-II monumenten en gedenkplaatsen en eindigend in een heus defilé!

Met VeVa Marcheert! vragen VeVa studenten  aandacht voor het bijzondere werk van militairen. Het is hun manier om nationale Veteranendag aan te kondigen en ervoor te zorgen dat veteranen de erkenning en waardering krijgen die zij verdienen.
De leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag bijvoorbeeld,  marcheerden onder begeleiding van hun Sergeant Majoor vanaf de Waalsdorpervlakte naar de Waterpartij om respect te betuigen bij het Indisch monument. Daarna ging de mars door via het Vredespaleis naar het Plein. Daar kregen zij uit handen van Krijgsmacht adjudant Rob van Haastrecht, de enige, echte VeVa-marcheert Challenge coin! 

In 2022 is Hulp voor Helden gestart met VeVa Marcheert! Het evenement is primair bedoeld om landelijk aandacht en erkenning te vragen voor militairen en veteranen. VeVa Marcheert zal in 2023 gecontinueerd worden om er zo een jaarlijks terugkerend evenement van te maken!

ds Harold Velten

Met de voeten in de klei! knop ds. Velten
In het gastvrije ECHOS-Home in Havelte, ontmoeten we ds. Harold Velten,  Protestants Geestelijk verzorger bij Defensie.
Harold is Geestelijk Verzorger van een parate eenheid met als belangrijkste functie de 0-lijns zorg. “Ik ga mee sporten, mee op appél, mee op oefeningen en loop overal en nergens naar binnen. Ik probeer aanwezig en zichtbaar te zijn, zeker ook bij ontspanningsmomenten. Vanuit die relaties komen mensen bij me op mijn pad voor morele ondersteuning”, aldus Harold. “Met mijn voeten in de klei, zij aan zij met de militair, kan ik mijn geloof heel praktisch maken!” 

In januari 2023 vertrekt ds. Velten met zijn eigen eenheid naar Litouwen. Samen met het bedrijfsmaatschappelijk werk, heeft hij daar de zorg voor 300 mensen. “Ik heb er zin in! Het is goed om aan den lijve te ervaren wat mijn eenheid meemaakt en ervaart”, zegt Harold.

“We zijn de luis in de pels en houden mensen een spiegel voor. Dat doen we goed en we worden gewaardeerd!".

Hulp voor Helden financierde in 2022 de GV-lessen die gegeven worden in diverse ECHOS homes. En ook in 2023 mogen de Geestelijke Verzorgers van Defensie rekenen op onze steun!

« Terug

Sluiten